JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

Zašto obilježavamo Prvi maj?

Prvi maj ili Prvomajski uranak sinonim je za Praznik rada koji se proslavlja svakog 1. maja na internacionalnom nivou. U Republici Srpskoj Prvi maj se obilježava kao državni praznik te su prvi i drugi maj neradni dani.

Sam Praznik rada proistekao je iz tradicije radničkog pokreta, kada je stotine hiljada američkih radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtjevajući osmočasovno radno vrijeme. Uoči 1. maja 1886. njih 50.000 je već bilo u štrajku. Novih 30.000 pridružilo im se sljedećeg dana. A 4. maja njih četvorica optužena su za pogibiju 7 policajaca, zbog bombe koja je eksplodirala tokom demonstracija na Trgu Hejmarket. Novembra 1887. osuđeni su na smrtnu kaznu i pogubljeni, optuženi da su zagovarali oružanu borbu i nasilje kao revolucionarne metode, ali njihovi tužioci nisu našli nikakve dokaze da je iko od njih stvarno bacio bombu.

Oko 250.000 ljudi postrojilo se duž ulica Čikaga dok je pogrebna povorka pogubljenih radnika i demonstranata prolazila gradom, kako bi izrazili svoju solidarnost. Od tada, na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine obilježava tragični Hejmarketovski događaj kao dan međunarodne radničke solidarnosti u vidu demonstracija.