JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Bliži nam se 9. maj, datum koji obilježavamo kao Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope. Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Svake godine u Moskvi se povodom Dana pobjede održava velika vojna parada.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9.maja 1950. godine predstavio svoj prijedlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija” smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.
Danas, deveti maj je postao evropski simbol koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije.

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima.  Bosna i Hercegovina je dobila status potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji 2003. godine i obuhvaćena je trenutnom politikom proširenja unije. Zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji službeno je podnesen 15. februara 2016. godine.