JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

Tim naše škole “Electronic Code” među najboljim programerima u regionu

Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, po četvrti put organizovale su takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“, koje je održano 10. marta ove godine. Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobjednici nacionalnih takmičenja, ovoga puta susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video-konferencije.
Kao najbolje regionalne aplikacije stručni žiri je proglasio je„Leafy“ aplikaciju tima naše škole, „Dreamscape“, koju su izradili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, te „New View“ JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Pobjednički timovi kao glavnu nagradu dobiće vrijednu informatičku opremu.
Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, ove godine pripalo je timu „Fiki Car“, za aplikaciju „NDP“, a koju je izradio Filip Obradović, učenik Računarske gimnazije iz Beograda, čija će inovativnost biti nagrađena prestižnim mobilnim telefonom.
Učesnicima i pobjedničkim timovima, putem video-poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.
Aplikacija „Leafy“ djelo je tima „Electronic Code čiji su članovi učenici Aleksandar i Bojan Dolić. Oni su već nekoliko godina zaredom učestvovali u ovom takmičenju, i ovoga puta i ostvarili želju o pobjedi, a o takmičenju kažu: „Ovogodišnje takmičenje je bilo zanimljivo i pomalo neobično zbog vanredne situacije , ali je zdravlje svih učesnika ipak najvažnije. Veoma smo srećni i uzbuđeni jer je regionalna pobjeda nešto što smo sanjali od prvog ciklusa takmičenja, a sada smo je i ostvarili. To je dokaz da se trud i rad na kraju isplate. Prethodno iskustvo je imalo velikog uticaja na prezentaciju i pristup projektu koji smo razvijali.“
Njihov mentor profesor Goran Radojčić, naglasio je da je veoma važno unapređivanje znanja u vannastavnim aktivnostima, zbog boljeg pristupa radu, kao i samoj organizaciji rada jer se tada učeniku posveti vi[e pažnje i on može doći do izražaja u oblasti za koju ima smisla i u kojoj se pronalazi. „Najveća vrijednost ovog takmičenja je zapravo razmjena iskustva u znanju i vještinama između učenika i profesora, razvijanje novih aplikacija korisnih za društvo, te sticanje novih poznanstava. Svakako, tu je i podsticaj mladim ljudima da se zainteresuju za programiranje, odnosno dalji izbor IT profesije na fakultetima i zaposlenju u uspješnim kompanijama poput m:tel-a, a ne treba zanemariti ni vrijedne poklone kojima se učenici nagrađuju“, naglasio je Radojčić.
Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usljed epidemije, interesovanje za mts app konkurs, a time i „Regionalni app izazov“ se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primjene znanje stečeno u školi i tako unaprijede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT-ja. U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou pravo da učestvuju imali su učenici iz ukupno 93 škole iz Srbije, BiH i Crne Gore.