JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Bliži nam se 9. maj, datum koji obilježavamo kao Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope. Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.
Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio svoj prijedlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija” smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.
Danas, deveti maj je postao evropski simbol koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije.
Prethodnih godina su učenici i nastavnici prisustvovali različitim manifestacijama koje su bile organizovane na nivou Grada povodom obilježavanja ovog datuma. Ove godine zbog epidemiološke situacije, Dan Evrope obilježili smo u školi. Na elektronskoj tabli emitovana je prezentacija o istoriji obilježavanja ovog datuma. Pripremili smo pano na kojem su učenici i nastavnici pisali pozdrave na različitim evropskim jezicima.