JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

M:tel App takmičenje : “Lansiraj svoju ideju!”

 

Četvrti ciklus m:tel App takmičenja “Lansiraj svoju ideju!” za srednjoškolce u izradi aplikacija za mobilne telefone i uređaje je trajao do januara 2021.godine

U prethodnim ciklusima App takmičenja, učenici Saobraćajne i elektro škole Doboj su ostvarili izvanredne uspjehe . Naši učenici i ove godine su imali dobre ideje i prijavljene su tri ekipe sa izrađenim aplikacijama. Pored standardnih propozicija takmičenja, ove godine posebno su se vrednovale i aplikacije koje doprinose prevenciji ili prevazilaženju negativnih situacija nastalih pojavom epidemije korona virusa.
Stručni žiri iz kompanije m:tel izabrao je pet najboljih aplikacija. Mnogo aplikacija je ušlo u uži izbor a blagu prednost izabrane aplikacije su dobile prilikom ocjenjivanja funkcionalnosti, dizajna i društveno korisne namjene. Ove godine su na državnom nivou za najboljih pet odabrane aplikacije srednjoškolaca iz Doboja, Banjaluke, Modriče, Gradiške i Mostara a aplikacije sa kratkim opisom su:
Leafy – Saobraćajna i elektro škola Doboj
Leafy aplikacija predstavlja novu epohu savremene poljoprivrede pomoću IT-a, koja skeniranjem biljaka otkriva i sprečava njihove bolesti. Takođe, Leafy povezuje poljoprivrednike pri kupovini i prodaji proizvoda. Autori aplikacije su učenici Bojan Dolić IV-1 i Aleksandar Dolić IV-2.
AppMobil – Gimnazija Banja Luka
Multifunkcionalna aplikacija za vozače i sve one koje interesuju automobili. AppMobile nudi sve što je potrebno kako bi korisnik imao uvid i dobio analitiku za različite tipove troškova svog automobila.
Fooody.ba – Vujć, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča
Foody.ba je aplikacija za brzo i jednostavno naručivanje hrane iz restorana putem interneta. Takođe, Foody.ba je namijenjen i privrednim subjektima da se registruju i plasiraju svoju ponudu.
Be Healthy – Tehnička škola Gradiška
Be Healthy je aplikacija namijenjena za promociju zdravlja, pomoću koje će korisnici dobiti savjete za zdrav život, zanimljivosti o hrani, društvenu mrežu za razmjenu iskustva, podsjetnik za tablete i druge funkcionalnosti.
RiskFactor – Gimnazija Mostar
Riskfactor omogućava korisniku da, putem formulara, uradi testiranje na mogućnost zaraze COVID-19 virusom na osnovu čega će dobiti određenu preporuku. Na raspolaganju su mu i brojevi najbližih medicinskih ustanova kao i brojne informacije o zdravim namirnicama i vitaminima.
Autori izabranih aplikacija stiču pravo učešća na regionalnom takmičenju, gdje će se takmičiti sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.