JU SAOBRAĆAJNA I ELEKTRO ŠKOLA

Dani čitanja

Kampanja “Čitajmo zajedno” koju sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine traje od 19. 11. do 1. 12. 2021. godine. Slogan ovogodišnje kampanje je “Da ne ostanemo bez riječi”.
U okviru Dana čitanja u našoj školi organizovano je nekoliko aktivnosti. Stručna služba škole pripremila je panoe i prezentacije sa ciljem ukazivanja na prednosti čitanja i upoznavanja učenika sa razmišljanjima velikih pisac o knjizi, čitaocu i čitanju. U holu škole napravljen je Kutak za čitanje gdje učenici i nastavnici mogu da prelistavaju knjige, časopise, enciklopedije.
Dana 25. 12. 2021. godine u 11 časova u odjeljenju I-1 održan je tematski čas u okviru Dana čitanja. Čas je realizovao Aktiv srpskog jezika a gost je bila književnica Jovanka Stojčinović Nikolić. Ona je učenicima pročitala nekoliko pjesama iz različitih perioda svog stvaralaštva. Pored toga, istakla je veliki značaj značajn čitanja kao aktivnosti koja nas obogaćuje i daje smisao životu. Pričala je o svom životu, dotakavši se naročito perioda djetinjstva kao jednog od osnovnih izvora inspiracije. Pjesnikinja je govorila i o izazovima savremenog života u kojem je tehnologija uticala na to da se sve manje obraćamo pisanoj riječi. Istakla je da i sama koristi prednosti savremenih načina komunikacije, ali i dalje svakog dana izdvaja vrijeme za čitanje. Učenici su pažjivo slušali pjesnikinju a postavili su joj i nekoliko pitanja na kraju časa.
Jovanka Stojčinović Nikolić rođena je u Ritešiću kod Doboja 1952. godine. Objavila je 17 zbirki poezije, te knjige Uporedni putevi” i “Neko je pozvonio”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za pjesnički i prozni rad. Uvrštena je u više antologija, zbornika, panorama. Njena poezija je prevedena na ruski, italijanski, njemački, rumunski, bugarski, makedonski, engleski, jermenski, slovenački, ukrajinski, poljski, arapski… Osnivač je pozorišnog festivala u Doboju “Teatar fest”, kao i Likovne radionice “Tvrđava” u Doboju.
U petak, 26. 12. 2021. godine bibliotekar škole sa dvije učenice prisustvovala je razgovoru sa mladom književnicom Vanjom Šunjić u Gimnaziji “Jovan Dučić” u Doboju. Književnica je predstavila svoj kratki roman “ Srce je u obliku trougla”. Takođe, govorila je o čitanju, svojim omiljenim autorima i djelima, te je učenicima preporučila nekoliko značajnih književnih djela savremenih pisaca Bosne i Hercegovine i regiona.